Categorii
Linux Windows

Microsoft Windows vs. Linux

Linux Mint

Dacă nu eşti un gamer înrăit, sau doar joci jocuri online prin browser, vă recomand o alternativă a sistemului de operare Microsoft Windows, adică un Open Source (Sursă deschisă) şi anume Linux Mint. Puteți folosi o versiune de evaluare Windows 10 Enterprise Evaluation (90 zile) pentru a rula o mulţime de software-uri compatibile gen (Photoshop, Premiere, etc.). Este bine ca sistemul de operare să fie instalat pe o partiție separată față de cea în care salvați documentele importante. Un alt beneficiu al Windows-ului este acela că se găsesesc majoritatea driverelor pentru el şi mai puţin pentru Linux. Totodată toate erorile ce apar la Windows sunt „văzute” de către tehnicienii de la Microsoft şi aceştia le vor remedia. Un alt beneficiu pentru Windows, doar celor care au licenţă cumpărată, li se oferă şi suport telefonic, în cazul în care aveţi noroc ca linia să fie liberă, de obicei vi se creează un caz iar suportul tehnic va prelua apelul sau după caz email-ul. De ce nu ne place Windows? Costă mult pentru uzul personal raportat la salariile din România. Dacă nu îţi instalezi un antivirus pe el vei avea probleme în viitor cu viruşii, puteţi la fel folosi un antivirus gratuit/free sau clasicul Windows Security deja instalat în sistem. Atenţie mare însă să vă instalaţi exact driverele necesare pentru Windows, vă recomand să intraţi pe site-ul producătorului pentru o ultimă versiune de drivere, sincer eu nu am folosit niciodată driverele de pe CD/DVD. Tot odată mulţi au probleme cu Blue Screen of Death (Ecranul Albastru al Morţii), de multe ori apar de la drivere aşa că mare atenţie. Eu de la Windows Millenium încoace nu am mai avut probleme gen Ecranul Albastru.

Puteți reseta din nou cronometrul de activare la 90 de zile pentru Windows 10 Enterprise cu ajutorul Command Prompt-ului rulând ca Administrator comanda:

slmgr.vbs –rearm

Deci, chiar dacă mai rămân 10 zile pentru această perioadă de încercare, comanda va reseta cronometrul de activare la 90 de zile și nu la 100 (10 + 90).

După repornirea sistemul de operare evaluarea va continua. Pentru a verifica cu câte zile veți continua evaluare rulați la fel ca Administrator în Command Prompt comanda:

slmgr.vbs -dli

Să revenim la Linux Mint, el este bazat pe Ubuntu, un sistem de operare Linux creat pentru computere personale, servere şi notebook-uri. Ocupă un spaţiu mai mic pe SSD/HDD-ul vostru şi „mănâncă” mai puţine resurse. Un avantaj bun pentru el faţă de Windows este acela că nu gaseşti prea mulți viruşi pentru el şi este mult mai stabil. Găseşti mult ajutor pe blogurile create sau forumurile referitoare la sitemul de operare. Mulţi cred că în Linux trebuie să scrii comenzile manual, ei bine aşa era şi la început înainte de a se crea Windows dar le mai poţi folosi şi astăzi prin Command Prompt.

În Linux Mint prin Administrator software/Software Manager poţi face download sau să instalezi uşor orice program compatibil cu el. Dând click pe un soft deja instalat poți să faci update (actualizare) dacă este valabil incluzând şi actualizările pentru sistemul de operare. Dezavantajul este că nu prea mulţi dezvoltatori creează softuri pentru Linux, găseşti puţine aplicaţii multimedia pentru el dar după cum am spus dacă ai nevoie să navigi pe Internet, să verifici e-mail-ul sau să joci jocuri online prin browser, Linux Mint este o bună alternativă.

Ultima versiune de Linux Mint o puteţi găsi la www.linuxmint.com în sectorul Download.