Categorii
Linux Windows Windows Server

Instrumente pentru Dispozitive de Stocare a Datelor

Prin S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology sau Tehnologia de analiză și raportare prin auto-monitorizare) înțelegem prevestirea și detectarea defectării unui dispozitiv de stocare (SSD/HDD/eMMC). Fiecare producător de dispozitive lansează un program pentru diagnosticare cât și pentru actualizarea Firmware-ului pentru a repara unele greșeli. Mare atenție însă, datele voastre pot fi șterse în timpul procesului de actualizare iar dacă aveți un dispozitiv de stocare deja montat în sistem este bine să contactați reprezentantul OEM local pentru cele mai recente versiuni de firmware. Totodată dispozitivul trebuie decriptat înainte de orice actualizare. Câteva exemple pentru suport pe site: Acer, Dell, Hewlett-Packard (HP), IBM, Lenovo, Samsung, însă dacă aveți cumpărat separat dispozitivul de stocare atunci firmware-ul rămâne cel de pe site-ul producătorului.

Speccy
Speccy

Să luăm de exemplu un SATA SSD Kingston 2.5″ (Personal Storage) ce o să fie folosit pe un calculator cu Windows 10 sau Windows 10 Enterprise (90 days Evaluations). Folosind Speccy putem citi informațiile despre acest hardware incluzând versiunea de Firmware cât și „S.M.A.R.T. attributes„. Dacă starea lui este bună atunci nu necesită o actualizare sau o înlocuire a produsului. Pentru a exporta toate detaliile din Speccy se merge la File > Save as XML… sau Save as Text file… unde ne arată toate componentele sistemului de unde rulează Speccy la fel ca în interfața grafică din imagine și anume: Summary, Operating System, CPU, RAM, Motherboard, Graphics, Storage, Optical Drives, Audio, Peripherals, Network.

Descarcă versiunea gratuită Speccy pentru Windows la: https://www.ccleaner.com/speccy
sau versiunea portabilă specPortable (system information tool) la: https://portableapps.com/apps/utilities/specportable

Acest program conține software suplimentar (CCleaner) în timpul procesului de instalare și este decizia dvs. pentru a alege între „Yes, Install CCleaner and make my computer faster” și „No thanks, I don’t need CCleaner„.

Kingston SSD Manager
Kingston SSD Manager

Dacă pentru dispozitivul de stocare Kingston trebuie actualizată versiunea de Firmware atunci se va monta SSD-ul ca secundar pe un alt sistem ce are deja instalat Windows iar  Kingston SSD Manager (KSM User Guide) poate să actualizeze firmware-ul. Dacă totuși doriți să faceți update la firmware montat ca dispozitiv principal de stocare atunci contactați https://www.kingston.com/en/support. Prin acest program se mai poate exporta raportul text pentru S.M.A.R.T. apăsând Health și Export Data.

Orice produs SSD DC (Data Center) de la Kingston înainte de a fi montat pe server poate fi actualizat întâi și apoi instalat pentru a scăpa de unele probleme încă de la început.

SeaTools for Windows
SeaTools for Windows

SeaTools pentru Windows, disc de bootare sau Mac de la Seagate poate verifica starea dispozitivelor de stocare, exceptând faptul că nu putem exporta raportul S.M.A.R.T., iar prin Advanced Tests se poate face și Firmware Update.

Pentru produsele Intel® SSD,  prin Intel® MAS
Intel® Memory and Storage Tool CLI (Command-Line Interface) se pot actualiza la cele mai recente versiuni de firmware disponibile folosind doar linia de comandă sau se poate verifica raportul S.M.A.R.T. Acest instrument este valabil pentru versiunile de Windows, Linux și ESXi.

Intel Memory and Storage Tool (GUI)
Intel Memory and Storage Tool (GUI)

Intel® MAS (GUI) se poate găsi la Intel® Memory and Storage Tool și este folosit pentru versiunile de Windows cu interfață grafică. Intel® SSD Firmware Update Tool este o versiune .iso bootabilă ce poate fi creată cu Rufus și este dedicat doar pentru actualizarea de firmware.

CrystalDiskInfo
CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo nu necesită instalare, se rulează fișierul executabil în Windows și apoi putem afla detalii despre dispozitivul de stocare iar toate datele S.M.A.R.T. pot fi copiate pe la Editare > Copiază (Ctrl + Shift + C) și lipite (Ctrl + V) într-un fișier text sau Fișier > Save <text> (Ctrl + T) pentru a crea și a salva toate detaliile într-un nou fișier text.

În exemplul nostru, avem un avertisment de culoare galbenă privind starea de sănătate pentru „număr sectoare realocate”: Curentă 99, Cea mai slabă 99, Prag 36 și Valori brute 0000000009A8. Apăsând butonul Atenție avem [05] număr sectoare realocate, [C5] numărul curent de sectoare instabile, [C6] numărul de sectoare necorectabile, [FF] durată de viață rămasă. Valorile implicite sunt „1” și o putem schimba în „0” pentru a ignora numele atributului. Dați click pe Aplică pentru a actualiza informațiile.

Vom încerca să remediem sectoarele realocate și prin Command Prompt (Run as administrator) folosind comanda CHKDSK /r /f X: (unde X este litera unității de stocare, /r localizează sectoarele stricate și recuperează informațiile ce pot fi citite, /f fixează erorile de pe unitatea de stocare) sau pentru că este un model Seagate, ne întoarcem la SeaTools pentru mai multe teste avansate ce necesită un timp mai îndelungat.

Cum să deschideți Command Prompt sau Windows PowerShell ca administrator în Windows 10?

Apăsați Windows + R pentru a deschide caseta „Run”. Tastați „cmd” în casetă și apoi apăsați Ctrl + Shift + Enter pentru a rula comanda ca administrator. Apăsați Windows + X sau doar faceți clic dreapta pe butonul Start și executați Windows PowerShell (Admin).

Alte caracteristici ale programului suportate sunt: APM (Advanced Power Management), AAM (Automatic Acoustic Management),  NCQ (Native Command Queuing), TRIM (Trim function of DATA SET MANAGEMEN command), DevSleep (Device Sleep).