Notepad++

Notepad++
Notepad++

Notepad++ este un editor de text mai complex faţă de clasicul Notepad de la Microsoft Windows, cu el se poate edita în mai multe limbaje de programare inclusiv HTML (HyperText Markup Language/limbaj de marcare). La instalare e recomandat să instalaţi toate modulele, printre acestea găsim un convertor ce transformă codul ASCII (American Standard Code for Information Interchange/Codul Standard American pentru Schimbul de Informații) în HEX (sistem hexazecimal), un exportator către HTML cât şi un modul pentru verificarea ortografiei. După instalare se mai pot adăuga şi alte module mergând la Module/Administrare Module și verificați modulele disponibile, apoi după selectare dați click pe Instalare.
Se poate lucra cu mai multe documente deschise, ele fiind aşezate frumos în tab-urile din fereastra principală (… new 1, new 2, new 3). Meniurile sunt destul de complexe şi ele pentru a mulţumi orice utilizator chiar dacă se face o simplă editare, căutare, codificare sau executare de macrouri.

Ultima versiune de Notepad++ o puteţi găsi la https://notepad-plus-plus.org în sectorul Download.

Mozilla Thunderbird

Thunderbird
Thunderbird

Mozilla Thunderbird este o aplicaţie de e-mail gratuită ce oferă utilizatorilor administrarea conturilor de e-mail POP3 (Protocolul Post Office versiunea 3/ Post Office Protocol version 3) şi IMAP (Protocolul de Acces la Mesaje Internet/Internet Message Access Protocol).
Se pot accesa conturile deja create de la Yahoo, Outlook, Lycos, Gmail, Mail, și Libero. Setarea conturilor nu este dificilă, nu trebuie decât să aveţi numele de utilizator şi parola fiecărui cont pe care îl deţineţi. Următoarele funcționalități ale produsului vă poate lămuri să treceţi de la alte produse gen Microsoft Outlook la Thunderbird şi anume: actualizarea automată a produsului; autentificarea prin protocolul Kerberos; filtru de Spam; cititor de fluxuri RSS (Really Simple Syndication), măsuri anti-phishing (înșelăciune electronică), verificarea ortografiei în timpul tastării şi numeroase suplimente disponibile ce fac ca Thunderbird să se extindă.

Ultima versiune de Mozilla Thunderbird o puteţi găsi la https://www.thunderbird.net/ro/ în sectorul Descarcă Thunderbird în limba ta.

7-Zip arhivator și dezarhivator de fișiere

7-Zip
7-Zip

Mulţi primim fişiere comprimate şi ne întrebăm cu ce program să-l deschidem pentru decomprimare şi dacă e posibil să fie şi gratis. 7-Zip este un program care vă poate accesa fişierele gen RAR, ZIP, TAR, GZ, LZH, LZA, ARJ, ISO cât şi propriul format .7z specific programului. Are o viteză destul de mare atât pentru comprimare cât şi decomprimare. Interfaţa programului este destul de simplă, se poate folosi programul şi în limba Română atât pe versiunea de 32-bit cât şi 64-bit. Nu este nevoie să porniţi întâi programul şi apoi să faceţi o comprimare. Cu un simplu click dreapta pe fişier apare opţiunea 7-Zip şi mai departe puteţi să Adăugaţi în „numefişier.7z” sau .zip după preferinţe, şi aşa aţi arhivat un fişier. Dezerhivarea se face tot dând click dreapta pe fişierul arhivat şi prin 7-Zip veţi da Dezarhivează în „numefişier\”. Ca și alte programe acesta nu îţi poate arhiva fişierele de imagine (fotografii). Se poate executa comanda dar ele rămân la aceeaşi mărime.

Ultima versiune de 7-Zip o puteţi găsi la www.7-zip.org în sectorul Download.

XAMPP – pachet de programe pentru web server

XAMPP - Panou de Control
XAMPP – Panou de Control

Folosit în scopuri educaţionale  sau pentru a vă ajuta în cazul în care nu aveţi acces la un server și doriţi să testaţi paginile web create înainte de a le urca pe server, cu XAMPP vă puteţi crea singuri un server web local. Acesta este un pachet ce rulează cu Apache, adică un server HTTP (Hypertext Transfer Protocol ), un sistem de gestiune a bazelor de date relaționale (SGBD)/ Relational Database Management System (RDBMS) MariaDB, un limbaj de programare PHP (Hypertext Preprocessor) şi Perl. Suportă Linux, Windows, Mac OS X şi Solaris (X-ul de la XAMPP indică multiplatformă/cross-platform software). După instalare se mai pot activa modulele FileZillaMercury şi Tomcat. Voi parcurge paşii de instalare pe un sistem Windows.

Înainte de a descărca programul trebuie să facem o modificare în fişierul host din C:\Windows\System32\drivers\etc şi anume adăugăm linia 127.0.0.1 localhost; dacă însă folosiţi acest program să ruleze paginile direct pe Internet trebuie să înlocuiţi 127.0.0.1 cu adresa dumneavoastră de IP iar localhost cu domeniul cumpărat (ex: www.nume-domeniu.ro);

Descărcăm XAMPP Windows Installer de la https://www.apachefriends.org/download.html şi apoi lansăm instalarea; alternativ puteți descărca varianta portabilă a pachetuluiu XAMPP de la https://sourceforge.net/projects/xampp/files/ sau chiar o versiune .7z; am optat ultima variantă (ex: xampp-windows-x64-7.3.8-2-VC15.7z) pentru a evita atenționarea User Account Control (UAC) ce poate fi dezactivată în momentul în care optați pentru Windows Installer;

Instalarea se va efectua în folderul C:\xampp iar la Service Section am bifat Apache şi MySQL să ruleze de fiecare dată când intru în Windows. Odată instalat apare Control Panel pentru XAMPP unde ne indică ce servicii rulează; pentru varianta .7z a fost extras folderul xampp direct in C:\ , iar pentru instalare am executat comanda setup_xampp.bat ca user si nu ca administrator din C:\xampp, pornim aici aplicația prin C:\xampp\xampp_start.exe;

Dacă aveţi Skype e bine să mergeţi la Tools\Options\Advanced\ şi debifaţi Use port 80 and 443 as alternatives for incoming connections pentru că Apache din programul XAMPP va folosi acel port. Un alt program ce va bloca portul 443 este VMWare Workstation, veţi edita fişierul httpd-ssl.conf din C:\xampp\apache\conf\extra şi veţi înlocui 443 cu 4430. Sunt două modificări:

...
#Listen 0.0.0.0:443
#Listen [::]:443
Listen 4430
...
ServerName localhost:4430

Folosind browser-ul favorit tastați localhost de unde puteți învăța de la ghidurile locale de exemplu CUM-SĂ schimbați parola de la MySQL. Deci, la Reset the MySQL/MariaDB Root Password vom folosi linia de comanda pentru utilitarul mysqladmin prin XAMPP Control Panel\Shell

mysqladmin --user=root password "newpassword"

După ce parola a fost schimbată phpMyAdmin nu o va recunoaște așa că am adăugat „newpassword” în C:\xampp\phpMyAdmin\config.inc.php

/* Authentication type and info */
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config';
$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'newpassword';
$cfg['Servers'][$i]['extension'] = 'mysqli';
$cfg['Servers'][$i]['AllowNoPassword'] = true;
$cfg['Lang'] = '';

Vom modifica acuma fişierul  httpd-vhosts.conf din folderul C:\xampp\apache\conf\extra adică vom spune serverului unde vor rula paginile, dar asta numai în cazul când rulaţi paginile web pe Internet şi nu în localhost aşa că lasaţi nemodificat fişierul pentru localhost. Nu voi şterge nimica din fişier, acolo sunt date nişte exemple iar eu voi insera un cod pentru cele două pagini web, de exemplu site1 şi site2:

NameVirtualHost *:80

<VirtualHost *:80>
ServerName localhost
DocumentRoot "C:/xampp/htdocs"
<Directory "C:/xampp/htdocs">
Options IncludesNoExec
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>

<VirtualHost *:80>
ServerName site1
DocumentRoot "C:/xampp/htdocs/site1"
<Directory "C:/xampp/htdocs/site1">
Options Indexes +FollowSymLinks Includes ExecCGI
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>

<VirtualHost *:80>
ServerName site2
DocumentRoot "C:/xampp/htdocs/site2"
<Directory "C:/xampp/htdocs/site2">
Options Indexes +FollowSymLinks Includes ExecCGI
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>

Mai puteţi să îl personalizaţi după exemplul din fişier, cel comentat. După salvare e bine să resetaţi din XAMPP Control Panel Apache şi MySQL prin Stop şi Start;

În folderul C:\xampp\htdocs creaţi cele două foldere site1 şi site2, acolo pentru fiecare voi crea câte un fişier test index.php cu codul

pentru site1\index.php

<?php
Print "Hello, SITE 1!";
?>

pentru site2\index.php

<?php
Print "Hello, SITE 2!";
?>

În browser tastaţi http://localhost/site1/respectiv http://localhost/site2/ ca să primiţi mesajul de întâmpinare. Acuma puteţi să vă testaţi paginile web create folosind folderele respective sau creaţi altele, dar nu uitaţi să modificaţi httpd-vhosts.conf şi să creaţi alte foldere dacă este cazul să rulaţi pe Internet paginile web.

Ultima versiune de XAMPP o puteţi găsi la www.apachefriends.org în sectorul Download.

Microsoft Office vs. LibreOffice

LibreOffice
LibreOffice

Nu este o noutate, toţi ştim ce este un procesor de text (Word), calcul tabelar (Excel), client de poștă electronică (Outlook) sau un program de birotică pentru efectuarea unor prezentări grafice (PowerPoint), toate acestea fac parte din gama Microsoft Office. Există o varietate de pachete și anume: Office pentru acasă sau Office pentru firme (tabel comparativ) dar asta depinde de ce programe veţi folosi din pachetul respectiv şi pe câte pc-uri trebuie să-l instalaţi.

Sun Microsystems a dezvoltat între 2002-2010 o versiune gratuită a gamei Office şi anume OpenOffice.

Între 2010-2011 OpenOffice a fost dezvoltat la rândul său de compania Oracle Corporation iar recent de Apache Software Foundation redenumind produsul în Apache OpenOffice.

LibreOffice este de asemenea un software de birotică gratuit bazându-se pe codul sursă al suitei OpenOffice.org şi susţinut de compania NovellAcesta rulează pe Windows, Mac şi Linux având o interfaţă asemănătoare cu cea a lui Microsoft Office iar ca o funcție importantă şi de aici se poate exporta documentele în format .PDF (Portable Document Format). Documentele create prin gama suitei Microsoft Office de asemenea pot fi deschise prin LibreOffice.  Cine folosește LibreOffice la ora actuală? Ei bine, orice persoană care nu își permite o licență sau chiar poate fi folosit într-o firmă, instituție, etc. Un ghid al începătorului (en) vă poate ajuta să înțelegeți mai bine acest produs.

Ultima versiune de LibreOffice o puteţi găsi la www.libreoffice.org în sectorul Download.

Microsoft Windows vs. Linux

Linux Mint

Dacă nu eşti un gamer înrăit, sau doar joci jocuri online prin browser, vă recomand o alternativă a sistemului de operare Microsoft Windows, adică un Open Source (Sursă deschisă) şi anume Linux Mint. Puteți folosi o versiune de evaluare Windows 10 Enterprise Evaluation (90 zile) pentru a rula o mulţime de software-uri compatibile gen (Photoshop, Premiere, etc.). Este bine ca sistemul de operare să fie instalat pe o partiție separată față de cea în care salvați documentele importante. Un alt beneficiu al Windows-ului este acela că se găsesesc majoritatea driverelor pentru el şi mai puţin pentru Linux. Totodată toate erorile ce apar la Windows sunt „văzute” de către tehnicienii de la Microsoft şi aceştia le vor remedia. Un alt beneficiu pentru Windows, doar celor care au licenţă cumpărată, li se oferă şi suport telefonic, în cazul în care aveţi noroc ca linia să fie liberă, de obicei vi se creează un caz iar suportul tehnic va prelua apelul sau după caz email-ul. De ce nu ne place Windows? Costă mult pentru uzul personal raportat la salariile din România. Dacă nu îţi instalezi un antivirus pe el vei avea probleme în viitor cu viruşii, puteţi la fel folosi un antivirus gratuit/free sau clasicul Windows Security deja instalat în sistem. Atenţie mare însă să vă instalaţi exact driverele necesare pentru Windows, vă recomand să intraţi pe site-ul producătorului pentru o ultimă versiune de drivere, sincer eu nu am folosit niciodată driverele de pe CD/DVD. Tot odată mulţi au probleme cu Blue Screen of Death (Ecranul Albastru al Morţii), de multe ori apar de la drivere aşa că mare atenţie. Eu de la Windows Millenium încoace nu am mai avut probleme gen Ecranul Albastru. Puteți prelungi cele 90 zile ale Windows-ului 10 Enterprise cu ajutorul Command Prompt-ului rulând ca Administrator comanda:

slmgr.vbs –rearm

După repornirea sistemul de operare evaluarea va continua. Pentru a verifica cu câte zile veți continua evaluare rulați la fel ca Administrator în Command Prompt comanda:

slmgr.vbs -dli

Să revenim la Linux Mint, el este bazat pe Ubuntu, un sistem de operare Linux creat pentru computere personale, servere şi notebook-uri. Ocupă un spaţiu mai mic pe SSD/HDD-ul vostru şi „mănâncă” mai puţine resurse. Un avantaj bun pentru el faţă de Windows este acela că nu gaseşti prea mulți viruşi pentru el şi este mult mai stabil. Găseşti mult ajutor pe blogurile create sau forumurile referitoare la sitemul de operare. Mulţi cred că în Linux trebuie să scrii comenzile manual, ei bine aşa era şi la început înainte de a se crea Windows dar le mai poţi folosi şi astăzi prin Command Prompt.

În Linux Mint prin Administrator software/Software Manager poţi face download sau să instalezi uşor orice program compatibil cu el. Dând click pe un soft deja instalat poți să faci update (actualizare) dacă este valabil incluzând şi actualizările pentru sistemul de operare. Dezavantajul este că nu prea mulţi dezvoltatori creează softuri pentru Linux, găseşti puţine aplicaţii multimedia pentru el dar după cum am spus dacă ai nevoie să navigi pe Internet, să verifici e-mail-ul sau să joci jocuri online prin browser, Linux Mint este o bună alternativă.

Ultima versiune de Linux Mint o puteţi găsi la www.linuxmint.com în sectorul Download.